Regisztráció | Bejelentkezés             HU
Keresés:
 

Fajtamézek

A méz a háziméhek (Apis mellifera) tápláléka, az ember édes csemegéje és nem utolsó sorban gyógyító hatással bíró közkedvelt terméke. A méhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba, ahol gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Ez az állapot még nem a késztermék méz, hanem egy híg folyadék, amelyet a méhek betöltenek lépsejtekbe. Ezt követően a méhek a szárnyuk lebegtetése által keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, és így keletkezik a sűrű méz. Ezt a folyamatot a méhek viszonylag gyorsan véghez viszik, sőt egy év szezon alatt képesek a téli szükségleteik többszörösét is begyűjteni. Jelenlegi tudásunk szerint a méz több tucat gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Gyógyhatás általában: A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Kiemelten jó hatással van a vérkeringésre, az emésztésre, méregteleníti a szervezetet, növeli az étvágyat, javítja a vér hemoglobin szintjét. A méz savas hatásának köszönhetően alkalmas a gyomorsav hiány kezelésére is, de éppen ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott.

Akácméz

A legismertebb és legnépszerűbb fajta mézünk. Színe a majdnem áttetsző víztiszta színtől az enyhén sárgásig terjed. Akácvirág illata, és mellékíz nélküli harmonikus aromája egyedivé teszi. Az akácméz sokáig folyékony marad magas gyümölcscukor-tartalma miatt. tovább »

Selyemfű (vaddohány)-méz

Az akácmézhez hasonlóan világos, lassan kristályosodó mézfajta. Az alföldi homokon júniusban-júliusban jól terem a vadontermő vaddohány vagy más néven szíriai kender vagy selyemfű. Erős jellegzetes illatú és aromájú méz. tovább »

Szolidágóméz

A Szolidágóméz az akácmézzel ellentétben egy kristályosodásra hajlamos sötét színű, aromá mézfajtaméz. tovább »

Napraforgóméz

A napraforgó virág nemcsak a mezőgazdaságban, de a méhek szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. A festőket megihlető napraforgó táblák virágba borulása júliusban történik. Aranysárga színű, aromás ízű mézet gyűjtenek a méhek. Kristályosodása gyorsan történik, nagy szemű, durva kristályok képződésével. tovább »

Repceméz

A repceméz a tavasz egyik első nagy mennyiségben előforduló méze hazánkban. A napraforgó virághoz hasonlóan a repce virág is fontos szerepet tölt be a mezőgazdaságban, ezért az elmúlt években egyre nagyobb területeken lehetett repce táblákat látni tavasszal. Kristályosodása nagyon gyorsan történik, a napraforgó mézzel ellentétben nem nagy kristályokban, hanem nagyon finom fehér kristályokat láthatunk a pörgetés után akár már pár órával később is. tovább »

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz egy gyüjtőnév. Színe a halványbarnától egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne lévő mézek összetételétől. Kellemes illatú és aromájú méz, amely kristályosodásra hajlamos. tovább »

Hársméz

A hársfa virágzása már kilométerekről felismerhető az ember számára, amely természetesen a méheket is vonzza. Nemcsak a hársfatea, de a hársméz is kellemes illattal és markáns, zamatos íz világgal rendelkezik. Kristályosodásra hajlamos mézfajta. tovább »

Bejelentkezés
 mégsem | regisztrálok | elfelejtettem